Een ziekte of blijvend letsel door een ongeluk? Je baan verliezen? Je ongelukkig voelen in je relatie, vriendschappen of op je werk?

Raak je in paniek? Ga je heel hard werken? Trek je je terug?

En wat doe je als zo’n situatie heel lang duurt?

Voel je je slachtoffer van de situatie? Of focus je je op hoe je ermee omgaat?

Er zijn diverse boeken geschreven die je anders laten kijken naar je situatie en inspiratie bieden om er op een andere manier mee om te gaan. Ik deel graag mijn top 3 met je:

1. 400 brieven van mijn moeder – Joseph Oubelkas

2. De keuze – Edith Eger

3. De logica van geluk – Mo Gawdat

Deze schrijvers kwamen alle drie terecht in een ondenkbare nachtmerrie.

Joseph Oubelkas zat jarenlang onschuldig vast in een gevangenis in Marokko. Zijn boek las ik nadat ik een lezing van hem had bijgewoond. Zijn verhaal maakte zo enorm veel indruk op me dat ik ook gelijk zijn boek kocht. Eenmaal begonnen, kon ik het niet meer wegleggen. Het onrecht, de bedreigende situaties waar hij soms in terecht kwam, de warmte van zijn moeders brieven, de vriendschappen die hij in gevangenschap sloot, maar vooral zijn positieve insteek om er ook toen juist het beste van te maken.

Edith Eger moest als 16-jarige zien te overleven in een kamp in Auschwitz. Het boek werd ons aangeraden tijdens de coachopleiding. Ik las het aan het zwembad in Griekenland wat achteraf gezien niet de meest geschikte plaats was om juist dit boek te lezen. Achter mijn zonnebril brandden de tranen in mijn ogen. Ik kan niet bevatten wat daar is gebeurd, welke verschrikkingen daar hebben plaatsvonden. Ongelofelijk bijzonder hoe Edith Eger zich onder die omstandigheden heeft weten staande te houden en ook hoe zij haar ervaringen na de oorlog heeft ingezet om tot op zeer hoge leeftijd anderen te begeleiden bij problemen.

Mo Gawdat had een hoge functie bij Google en was druk bezig met het zoeken naar een geluksformule toen zijn 21-jarige zoon Ali plotseling overleed. Hij is ervan overtuigd dat iedereen het vermogen bezit om gelukkig te zijn met het bestaan zoals het is. Zijn boek liet me zien dat er meerdere manieren zijn om naar verdrietige gebeurtenissen te kijken en er mee om te gaan. Het verandert niet de gebeurtenis zelf. Wel je gedachten erbij. En dat schept ruimte voor nieuw perspectief.

Hun ervaringen hadden een enorme impact op hun leven, maar zij vonden een manier om overeind te blijven.

Zij lieten hun gedachten niet gevangen nemen door wat er gebeurde. Zij maakten het beste van de situatie, alle drie vanuit de gedachte “zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden heb ik keuzemogelijkheden”.

Zij zochten en vonden hun vrijheid in hun gedachten

Moeilijke situaties zijn er in verschillende soorten en maten. Gelukkig niet altijd zo extreem als de schrijvers van deze boeken meemaakten, maar ook minder heftige situaties kunnen je aardig in de weg zitten.

Kun je dan je gedachten uitdagen? Kun je er op een andere manier naar kijken? Welke mogelijkheden zie je?

Hoe kan het wel?

Kun je jezelf een doel stellen wat je helpt om overeind te blijven? Wie zijn er om je er doorheen te trekken? Kun je hulp vragen en accepteren?

Het zijn boeken die mij raakten door het verdriet, de erbarmelijke omstandigheden, de verschrikkingen en martelingen die ik me eigenlijk niet eens voor wil kunnen stellen.

Bij de eerste 2 boeken kon ik het soms niet droog houden.

De boeken raakten mij ook door de kracht die de schrijvers haalden uit kleine dingen en de mensen om zich heen. Om letterlijk te overleven, om er het beste van te maken juist op de meest zware momenten. En daarmee zijn ze voor mij een bron van inspiratie en een aanrader voor iedereen die op zoek is naar inspiratie, ondersteuning en een andere invalshoek zoekt om zaken aan te pakken.

Zit jij in een moeilijke situatie waar je niet uitkomt, dan kan ik je daar uiteraard in begeleiden.

Nog meer inspiratie