Iemand die je niet kent zomaar benaderen met een vraag over zijn/haar baan is raar.

Toch?

Onlangs mocht ik 2 keer een groep medewerkers inspireren om de regie op hun loopbaan te pakken. Kort na de 2e sessie kreeg ik van 1 van hen een uitnodiging om te linken.
Een paar uur later kwam hij opnieuw en vol enthousiasme in de lucht. Hij schreef dat hij nog dezelfde middag in actie was gekomen.

Hoe? Door een collega met een mogelijk interessante baan te benaderen voor een virtueel koffiegesprek om zo te verkennen of zo’n baan ook bij hem zou passen. Het was een leuk en leerzaam gesprek geworden en het had hem een hoop positieve energie gegeven.

En zeg nou zelf. Een afspraak is zo gemaakt. Misschien dat het niet altijd lukt om elkaar nog dezelfde dag te spreken, maar dat lijkt me het probleem niet.

Het punt is dat we er vaak te lang mee wachten of het zelfs helemaal niet doen.

Mijn ervaring is dat de meeste mensen het juist heel leuk vinden om over hun werk te vertellen. En helemaal niet raar. Een handige vraag om te stellen is bijvoorbeeld: “Ik ben me aan het oriënteren voor een nieuwe loopbaanstap. Een van de functies waar ik nieuwsgierig naar ben, is functie X. Ken jij misschien iemand die me daar meer over kan vertellen?”

Het voordeel van deze vraag is dat degene aan wie je het vraagt meerdere keuzes heeft om te antwoorden. Hij/zij kan zeggen dat hij niemand kent, maar ook een naam noemen van een persoon die deze functie uitoefent of antwoorden dat hij/zij je daar zelf meer over kan vertellen.

Dus droom jij van leuker werk, maar ben je er nog niet helemaal uit wat er bij je past? Wacht niet langer, zoek op bijvoorbeeld op LinkedIn iemand die jouw droombaan beoefent of benader een collega van een andere afdeling en maak vandaag nog die afspraak.

Van welke functie zou jij meer willen weten?

Nog meer inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *